The bedrooms, next to bathroom and extra box

The Keeling House was  design as a council house being a part of a large housing scheme. The development also contained  a low-rise block.  Raised after construction of  the eight storey building in Bethnal Green.
Both projects have many similarities in terms of the main idea-between many the separation of accommodation units from the services and lifts based in the free standing tower. The concept introduced by Lasdun  was very different to the typical design of tower blocks mainly by allowing more light and air into the building also giving more privacy  in the personal spaces . The Project was completed in 1959 and contained four 16 storey high buildings posed sound the central service area. The use of materials like the reinforce concrete along side the precast cladding imitating Portland stone  was and still its a strong representation of the brutalist concept of beauty and functionality.
The new construction  created  mixed feeling in the neighbourhood. Some people found it intrusive and not fitting in the surrounding of picturesque Victorian terraces.

Differently to the Victorian the houses based on the lower floor contained very airy  living space as well as kitchen, next to two different in size  box rooms . The upper floors layout played around two double bedrooms, next to bathroom and extra box size room.
That way that the services area where common for each floor. The balconies were position opposite each other and serving only two flat at the time. The position of the apartment  blocks were organise that way that all flats were provided with natural sunlight at some point of the day that could be enjoyed on the privet balcony design as a part of each flat.

Your time is important. Let us write you an essay from scratch
100% plagiarism free
Sources and citations are provided


Get essay help

Unfortunately not all the concepts of the building worked out. Common service spaces prefect for drying clothes was not a right space for human interactions.  Easy access to the lift and therefor common spaces resulted in acts of vandalism , graffiti pretty common around council housing at that time. Later later more problem emerged like structural issues like cracks in concrete around staircases as well as  filling apart cladding.
After a long time the  refurbishment was designed by Munkenbeck  + Marshall. The design contain the change to the landscape outside of the building, the spalling of existing concrete as well as a  modernisation of the internal layout and a completely new  entrance design. Large area of gazing was kept in original state as single glazed windows, neither any thermal isolation was added as the initial design created by Lasdun  didn’t require any as large mass of concrete gives high enough thermal capacity.